tisdag, januari 24, 2006

Tjugoåtta, nollsexBorlänge blev aldrig popstad. Bland annat DN och GP rapporterar om att P3 Popstad läggs ned efter tio år.

Jag gissar att man gråter uppe i Dalarna idag. Efter Mando diaos och Sugarplum fairys listframgångar, festivalen Peace & Loves succéartade expansion och det faktum att gamla trotjänarband som Sator och Space age baby Jane härstammar från Borlänge var det många i industriorten som trodde att Sveriges Radio skulle komma knackande och ge det lokala musiklivet en boost.

Men Borlänge blev aldrig popstad. Och kommer aldrig att bli det. För nu finns inte P3 Popstad längre. 2003 nån gång föddes drömmen om Borlänge Popstad. Då blev det Växjö. Sedan Jönköping och nu senast Stockholm.

Den lokala musiklivets entreprenörer gnisslade tänder och visste inte hur de skulle gå till väga för att få P3 till Dalarna. Man fick en idé. Man skulle starta en rockhögskola, unik i sitt slag. Man bjöd in näringslivet och politikerna och BoomTown föddes. En himla massa människor som normalt är vettiga gav tummen upp till projektet, trots att det uttalade syftet med rockskolan var "öka regionens attraktionskraft och skapa tillväxt i Dalarna". Att skapa bra musik var det aldrig fråga om.
- Mycket av intresset för nya artister idag fokuseras på Idol [...], och det är ju en annan sida av musiken, säger Henrik Jutbring, medarrangör av P3 Popstad i Göteborg 2001, i dagens GP.

En sådan klockren analys av läget i Borlänge. Man ville ha en popstad, men fick en Fame factory-filial.

2 kommentarer:

deep|ed sa...

Sorry men du har jävligt fel. Boomtown handlar verkligen inte om Idol. Bakgrundstanken är musik - men att musik är en viktig exportvara utifrån Borlänge. Läs på innan du gör dig lustig.

Daniel sa...

Bakgrundstanken är att musik är en handelsvara. En tanke lika vidrig och motbjudande som tanken att sex och människoliv är handelsvaror.