måndag, januari 02, 2006

Tre, nollsex


Sauk och Sven-Bertil, bäst på teve just nu! Men det fattar inte svensken.

Nu har jag bestämt mig. Vi behöver faktiskt inte public service-television i det här landet. SVT kan ju presentera det ena geniala tv-konceptet efter det andra utan att svenska folket riktigt förstår hur briljant statstelevisionen är. Så vafan ska man erbjuda kvalité för om folk inte vill ha't?

Det började med "Riket". Här fick du ett tv-program som lyckats tälja fram en intelligent udd på den populistiskt publikfriande realitygenren och toppat alltihop med Stefan Sauk i sitt essä. Men brydde sig nån? Tror inte det. När du borde ha gjort vågen i soffan så satt du istället och fyllde din tomma skalle med tv-bilder på silikonpattar doppade i vätesuperoxid.

Den andra säsongen, som snart är slut, är hur jävla bra som helst. Stefan Sauk är så otäckt teatral att man nästan kissar på sig och alla deltagare är roligare än din idol Kurt Olsson. Men du sitter helt nollställd och fortsätter runka till "TV-huset", schlagerfestival-teasers, Lena Ph-shower, "Stockholm live", you name it. Och för varje gång någon laddar hem Idol-Agnes singel från DC++ så faller "Riket" ytterligare på den så kallade tv-toppen.

Men vad gör landets alla proffstyckare, de som har fått i uppdrag att slåss för den goda smaken? Jo, hyllar effektlösa nidkomiksodysséen "FC Z" (låt mig producera nästa säsong så ska ni få se på gråtande KTH-geeks) och visar upp sig i sina smaklösa 90-talsfrisyrer och fula jeans på överdimensionerade bylinebilder.

Nu har SVT tagit fram ett äss ur rockfickan och ger oss "Stjärnorna på slottet". Det är såklart helt underbart. I första avsnittet, som sändes igår, fick Peter Harrysson storhetsvansinne och gav bort en skiva där han sjunger Evert Taube till Sven-Bertil Taube. Börje Ahlstedt var sur och grinig och Maud Adams (var han hon gjort vid sidan av två Bond-rullar?) var sådär hejdlöst kul som svenskor som flyttat till Amerika är.

Jag gissar att den medelsvenske tv-tittaren inte fattar någonting. En enkätundersökning på Aftonbladet.se ger en fingervisning om det. Jävla svenskar. Ni skulle inte kunna upptäcka bra tv-underhållning ens om den skjöt er i armen. Så då lägger vi väl ner SVT då.

2 kommentarer:

julia sa...

det där var bra.

Feedback66 sa...

Sauk är verkligen underbar i Riket, vilken kille!