torsdag, februari 16, 2006

Femtiofem, nollsexNågra av mina favoriter i den såkallade bloggosfären diskuterar den Sköna killar. Therese Bohman drog igång det och nu är vi inne på andra varvet. Anna Hellsten konstaterar att sköne killen "är en svensk modern klassiker, som Lilla Åland-stolen ungefär, och han muterar hela tiden sig själv så att vi inte ska hinna tröttna eller pinpointa honom riktigt effektivt."

Så rätt, men urtypen för den sköne killen måste väl ändå vara Janne "Loffe" Carlsson under sina heydays? I en rad klassiska filmer förfinar han verkligen sköna killen-konsten. Åtminstone om man ska gå på Annina Rabes definition av sköne killen som "
en kalv på grönbete. Han tar för sig. Ingen kan stoppa honom. Världen är en lekplats där han kan ha grymt kul, hela tiden."

Ta bara en film som "Gräsänklingar". Där är världen sannerligen "Loffes" lekplats. Livet är ett party
dit han och hans skööööna grabbgäng är bjudna. Okej, han bedrar sin fru och negligerar sina ungar lite titt som tätt, men vaddå?

Och trots att sköne killen kanske muterar sig finns "Loffe" överallt. Särskilt på teve och i tidningarna. Filip Hammar och Fredrik Wikingsson är lika skrälliga och bullriga som "Loffe", och skrattar lika hjärtligt åt samma saker som "Loffe". Hammar ser dessutom ut som "Loffe".

Virtanen vill ha "Loffes" ömma, men skönt folkliga hjärta (hur förklarar man annars hans hyllning av "Små mirakel och stora", som Julia Pileby redan avfärdat?). Schyfferts porrmustasch är ju väldigt "Loffig", Jonnie och Mathias är lika sköna working class heroes som "Loffe" och "Drickbart"-snubbarna gillar att öla. Precis som "Loffe".

För ett par år sedan skrattade jag åt "Loffes" filmer mest för att den karaktär han så ofta spelat skulle fungera så jävla dåligt nuförtiden. Men så är det ju inte. Oskar från "Repmånad", Janne från "Göta kanal" eller Lasse från "Gräsänklingar" skulle funka fint i vilken manlig gemenskap som helst. Kanske på en tidningsredaktion. Han skulle säkert få en talkshow också.

Just nu går dessutom "Om gud vill" på bio. "Loffe" spelar en skön roll. Och en riktigt skön snubbe, Amir Chamdin, har regisserat.

3 kommentarer:

Joel Josefsson sa...

sveriges BÄSTA trummis!

Daniel sa...

Skärpning, hippie.

daniel sa...

Glöm inte den gamla sköna EXPONERAD där Loffe gör en tidig full frontal och dessutom är sköna killen - som vanligt.