onsdag, februari 01, 2006

Trettionio, nollsex


Vilken jättechock!

– Det är helt obegripligt! Detta stämmer inte alls överens med mina erfarenheter, säger fp-politikern Cecilia Wikström när tidningen Arbetaren berättar för henne att anitsemitismen är som svagast bland vänsterungdomar (enligt Brås och Forum för levande historias så kallade Intoleransrapport).

I undersökningen som ligger till grund för rapporten fick över tio tusen högstadie- och gymnasieelever fått svara på påståenden om judar, muslimer och homosexuella. Rapporten konstaterar att fördomarna bland svenska ungdomar ökar ju längre till höger de svarande ansåg sig stå på den traditionella höger-vänsterskalan. Mönstret går igen i anställningen mot samtliga grupper.

Fp-Cissi är inte ensam. Jag är också förvånad! Inte över att de allra mest toleranta och fördomsfria ungdomarna är syndikalister. Det är allmänt känt att syndikalister är medelklassungar som tycker att alla minoriteter är "färgklickar". Att de skulle sitta på några som helst fördomar vore omöjligt.

Nä, överraskningen består i att ungdomar som sympatiserar med stalinistiska Kommunistiska partiet kommer på andra plats i den här minst-fördomsfulla-ligan. Människor som i stort saknar fördomar mot bögar och flator är alltså anhägnare av ett parti som för inte alls så länge sedan tyckte homosexualitet var ett tecken på borgerlig dekadens.

Nåja, det bästa med rapporten är naturligtvis att den visar hur fel Then Nya Swenska Bourgeoisie har när den anklagar vänstern för att vara alltifrån nynazister till gammelfascister. Hoppas någon har mod och vett att prata om den här rapporten nästa gång någon nervös folkpartist börjar pladdra om Ordfront, Auschwitz, Kristallnatten och Lars Ohly.

Inga kommentarer: