måndag, april 24, 2006

Etthundranio, nollsex


Borgarsvin! Eller...?


Det har varit en sjuk vecka. Stresstryckning av tidning och stressändning av radioprogram, sedan får man höra att hela utbildning kanske ska byggas. Och som saltströssel på såren skriver PJ Anders Linder i Neo om borgerlig litteratur.

Han menar att den samhällskritik Eyvind Johnson, Vilhem Moberg och Gunnar Ekelöf framförde i sitt förfatarrskap pekar i en riktning som gör det felaktigt att räkna dem som arbetarförfattare på vänsterkanten. Så kan man också blanda ihop de historiska korten.

Minns ni när moderaterna fyllde 100 år och sa att de tjänat friheten sedan dag ett? På samma sätt försöker nu Linder översätta dagens samhällsstruktur och -klimat översätts till gårdagens. På den "frihetliga" högerflanken har vänsterpartierna alltid varit halvtotalitära och samhällsbärande. Och högerpartierna har ständigt verkat i opposition för frihet, rättvisa och demokrati.

Först blev moderaterna det nya arbetarpartiet och nu ska alltså arbetarförfattarna varit borgerliga. Ursäkta mig, men har det inte alltid funnits en oppositionell och frihetlig vänster? Och var inte just Eyvind Johnson organiserad syndikalist?

3 kommentarer:

Anonym sa...

syndikalism är väl ändå lite småborgerligt, eller?

Peter sa...

Har du läst Eyvind Johnson? Är Krilon-trilogin vänster? Kände du till att Johnson blev utfryst av kulturvänstern efter att ha tagit heder och ära av dem som inte ville ta ställning mellan USA och Sovjet?

Daniel sa...

Ja, jag har läst Eyvind Johnson. Och, ja, jag skulle nog placera in Krilon-trilogin bland svensk vänsterlitteratur.

Och, visst, Eyvind Johnsons kritik mot tredje ståndpunkten i det så kallade vårtalet kan säkert av många uppfattas som djupt liberalt.

Men enligt mig är vårtalet framförallt ett tal för europeisk federativism som är helt i linje med den syndikalism Johnson stod bakom.

Och den kritik mot Peking och Moskva han utdelade kan man ju hursomhelst ändå dela, trots att man är vänster. Det finns det ju idag vänsterpartister och socialdemokrater som menar också.

Precis som det finns socialdemokrater och vänsterpartister som ställer sig bakom Eyvind-citatet "[d]et är rätt att hata Amerika, det är en sund instinkt, det är en plikt av mig om jag är människa."