söndag, maj 07, 2006

Etthundratretton, nollsexI förra veckans nummer av Time Magazine listade tidningen världens 100 viktigaste och inflytelserikaste personer. Personerna som är med på listan är uppdelade i fem kategorier; ledare och revolutionärer, vetenskapsmän och tänkare, hjältar och pionjärer, byggare och titaner, artister och underhållare.

Det glädjande att se att redaktionen lyckats slänga in Angelina Jolie i kategorin "hjältar och pionjärer". För inte är väl Angelina Jolie en underhållare eller en artist? Nej, självklart inte. Som det självklara världsamvete hon är har är har hon adopterat ungar från Kambodja och Etiopien. Och det gör henne till en exakt lika hjältemodig pionjär som Orhan Pamuk (som också är med i Angelinas kategori).

Lika glädjande är det att se att Paul Simon är med i samma kategori. Han är en hjälte, såklart, och Time motiverar det hela med att han spelat med sydafrikaner, mexikaner "and every drummer in Brazil". Öööööh. Den kritvita medelklassänglighetens tunnelseende har firat storartade triumfer. Hur har snacket gått på Time-redaktionen?

Hallå, har ni hört Paul Simons nya skiva? Jag tycker den är jättebra, honom borde vi uppmärksamma på den här listan.
Ja, vi kan ha med honom bland artister och underhållare, där har vi ju "stjärnor som har fans och imitatörer kring hela jordklotet".
Nä, vad trist. Paul har har ju rockat loss med negrer, gränshoppare och sambasvartingar. Det tycker jag är beundransvärt, vilken kämpe. Vilken hjälte!
Ja, du har rätt. Vi har med honom bland hjältarna och pionjärerna!
JA!!!

Nu tycker jag allihop att vi kommer överens om att artister är artister, oavsett vilket politiskt engagemang de har. Huvudsaken är att de först och främst är artister och först och främst ska uppmärksammas på grund av sitt artisteri. Och sedan kommer vi överensm om att det duger inte att spela world music eller adoptera från Afrika för att betrakas som en hjälte, inte ens av Time Magazine. OK?

Inga kommentarer: