onsdag, juni 07, 2006

Etthundrafyrtiofem, nollsexOfta gör kvällstidningarna jämförelser mellan olika brottslingars straff. Det brukar se ut ungefär såhär: "Han gjorde ditt och datt fick böta 100 000 - han våldtog ett barn fick tre månaders fängelse". Jag kan tycka att sådana jämförelser är rätt märkliga.

Det är ju en knepig grej att jämföra brott mot varandra och säga att det ena brottet ses som mer allvarligt än det andra med enda utgångspunkt i de utdelade straffen. Men nu tycker jag att en sådan jämförelse är lite berättigad.

Alltså. En 26-åring delar ut kalkonfilmen "Rånarna" på fildelningsprogrammet DC++ och åker på att böta 16 000 kronor. Samtidigt får folk betala ett par ynka tusenlappar för misshandlar, dödshot, våldtäktsförsök, sexuella trakasserier och gud vet vad. Det är märkligt.

Men kanske är det så att Göteborgs tingsrätt kände för att agera lite kulturpolis också. Jag kan ju hålla med om att det ska svida ordentligt om man har man den dåliga smaken att dela med sig av en sådan formidabelt usel och sågad rulle som "Rånarna".

Inga kommentarer: