fredag, juni 30, 2006

Etthundrasextiofyra, nollsexIkväll ska ni varken supa skallen av er på Nya Varvet, dansa på Modern lovers på Storan eller sitta hemma och glo på när Italien spelar en fotbollsmatch mot Ukraina. Nej, ni ska sitta hemma och glo på ett BBC-produderat tv-drama om en brittisk politiker.

Tv-dramat heter "Alan Clarks bravader" och att John Hurt spelar huvudrollen borde bara det få vem som helst att dra ner persiennerna och låsa ytterdörren. Men det avgörande i propagandan för att se
"Alan Clarks bravader" är personen Alan Clark.

Alan Clark fanns på riktigt och var en kontroversiell högerpolitiker på 1980- och 90-talen. Kontroversiell är väl ett utlakat ord, och Alan Clark var inte på något sätt "kontroversiell" på det sättet dagens svenska politiker möjligtvis kan sägas vara.

Nä, Alan Clark var kontroversiell på ett helt annat sätt. Till exempel genom att ha tre älskarinnor samtidigt. Två av älskarinnorna var syskon och den tredje deras mor. Offentligt kallade han dem häxorna. Och en fjärde älskarinna fick följa med på Alans bröllopsresa.


Alan Clark kallade Afrika för Bongo-Bongoland, tyckte massmord på IRA var den bästa lösningen på konflikten i Nordirland och The Guardian anklagade Alan för att vara fascist. Det dementerade Alan å det kraftigaste. "Fascism, det är för bönder. Jag är nazist", deklarerade Alan.

När journalisten John Pilger en gång frågade Alan Clark, som var vegetarian och högljudd motståndare mot kött- och pälsindustrin, om han bekymrades lika mycket över att utlänningar mördades som att djur mördades var Alans svar: "Märkligt nog, nej".


Ja, ni hör ju själva att ni måste se på det här. Vem bryr sig om svettiga italienare och sura halvryssar när det finns stiliga britter med helt galna åsikter att kolla på?

Inga kommentarer: