tisdag, september 12, 2006

Etthundranittioett, nollsexJan Guillou säger i Aftonbladet att svenska bloggar består av undermåligt pladder, att bloggskribenter inte har seriösa avsikter och att bloggar är extra ointressanta när människorna som skriver dem inte är kända för allmänheten.

Och nu är svenska bloggare arga. Mest för att Jan Guillou har rätt. Min egen blogg är ett strålande exempel på det. Mina avsikter är oseriösa och jag är inte det minsta känd för allmänheten, därför är det jag skriver ointressant. Och det här är giltigt för 92% av alla andra bloggare också.

Varför tror ni annars att de mest läsa bloggarna författas av personer i mediebranschen som redan hade någon typ av semikändisskap? Och varför tror ni att de som i kommentatorsfälten ständigt hyllar de här halvkända mediejobbarna är fullkomligt okända bloggare?

Det är inte för att de skriver bättre än oss. Det är inte för att de har vettigare åsikter eller insikter än oss. Nej, det handlar om att de är mediekändisar. Och att alla vi andra inbillar oss att de har makt, kanske så pass mycket makt att om vi ständigt och ihärdigt pussar deras stjärtar så kan de fixa oss ett jobb på den där kulturredaktionen. Så att vi också blir kända och kan få bli hyllade av kreti och pleti.

Utöver de som redan var ett namn när de började blogga, vilka är det som är bloggkändisar? Antingen är det mediebloggarnas polare, bekanta eller ivrigaste fans. Eller så är det pappor med handikappade barn som skriver på utstuderat dålig svenska om slätstrukna saker på ett uddlöst sätt.

Ja, för sånt funkar också. Men det handlar inte så mycket om att skribenterna vill bli kända eller ens har jobbat på det, utan det bygger på att vi älskar att läsa om andras olyckor och vedermödor. Gärna om texten i sig är ett under av snusförnuftighet.

Hur som helst, Jan Guillou har rätt. Och de som gnäller på honom är bara griniga för att han avslöjat oss allihop som de kändiskåta vargar vi är. Och så länge inte Lena Philipsson, Per Gessle, Magnus Uggla eller Lasse Åberg bloggar (de kändaste svenska kändisarna, enligt en Aftonbladet-undersökning från april) får vi nöja oss med att ragga på de småpotatiskändisar som finns här i bloggosfären.

2 kommentarer:

julia sa...

heh. utmärkt.

fast jag har lust att klaga på guillou av en annan anledning. "partiledarufrågningen". kommentar överflödig.

ann sa...

jag tycker janne hade rätt lite att komma med. han framstod mest som en gammal stofil som inte orkar sätta sig in i ny teknik. han surfar inte ens på internet. och vad var det första han gjorde när han kom ut på internet? jo, googlade sitt eget namn. sen var det slut på det roliga. han är så fruktamsvärt stenålders. synd, för jag gillar hans böcker.