fredag, februari 09, 2007

Konstigt i Konstnärshuset

Konstnärshuset, Norrmalm, Stockholm:

Karolina Lassbo ler glatt och ställer sig framför olje- och bh-versionen av sig själv. Kalla fotoblixtar från mobilkameror lyser upp hennes ansikte. Hon har stått modell för Markus Anderssons "Stureplan på naturligt plan", en tavla vars eventuella kvaliteter jag inte är rätt man att uttala mig om.

Samarbetet mellan Karolina Lassbo och Markus Andersson är det mest märkliga och uppseendeväckande på väldigt länge. Hon är en juridikstuderande dalkulla som lyckats boosta sitt eget varumärke genom att länka till La Redoute.

Och han är en "målande samtidsskald" som tidigare målat av Mijailo Mijailovic, Christer Pettersson, Daniel Wretström, Pim Fortuyn, Theo van Gogh och beskrivit Sverige som ett land i total upplösning.

Orsakerna Andersson ser är EU, det långvariga socialdemokratiska styret som bidragit till
kulturell och andlig förvirring, psykiska sjukdomar, perversioner och att "vissa områden i landet helt tagits över av folk från fjärran länder och världsdelar". Och just, ja, media bär också en del i skulden. Såklart.

Anderssons politiska hemvist på högerkanten torde stå ganska klar, även om han sagt att han är partipolitiskt obunden. När Andersson, genom Dorinel Marcs hjälp, fick ställa ut på Moderna museet i Stockholm kallades hans konstnärskap nazistiskt av DN:s konstkritiker Ingela Lind.


Sådan kritik rörde inte Karolina Lassbo i ryggen. I somras försvarade hon Andersson genom att försöka prata om
existensen av en positiv nationalsocialism (som i den lassboska begreppsvärlden fick symboliseras av Ulf Lundells "Öppna landskap").

I ett hörn säljs boken "Tillsammans är vi svaga", en konspiratorisk debattbok om hur socialdemokraterna, Schyman-feminister och andra "svaga" sabbat Sverige. Karolina Lassbo fortsätter le.


Leendet borde stelna när Markus Andersson, precis innan tavlan avtäcks, håller ett kort anförande om kvinnans naturliga fåfänga och vilja att alltid spegla sig. Karolina Lassbo, modellen, ska alltså vara ett bevis på det.

Men varför ha invändningar? Tavlan ska säljas för 54 000 kronor och det avmålade motivet äger enligt Borlänge tidning en betydande del av konstverket.
Marknadsföringsvärdet i att bli avmålad i bikini är stort, menar Karolina Lassbo.

Skulle jag dela Markus Anderssons syn på kvinnan skulle jag kanske säga att pengar är en fåfäng flickas bästa vän. Nu tycker jag bara att Karolina Lassbos marknadsföringsvärde fått något smutsbrunt över sig.
- - -

Läs mer:
"Intervju: Markus Andersson" (Anus)
"Karolina Lassbo goes Bikinimålning" (karolinalassbo.blogspot.com)
"Tolkning av begreppet nationalsocialism" (karolinalassbo.blogspot.com)
"Glamourprinsessan blir Zornkulla på Stureplan" (Metro)
"Mörkbrun skymning" (Expressen)
"Ett taffligt försök i Zorns efterföljd" (Borlänge tidning)

Andra bloggar om:
, , , .

6 kommentarer:

George sa...

det här är bara så bisarrt att jag inte vet vad jag ska säga.

George sa...

jag vill att hon tar bort mig från sin sveriges 10 snyggaste bloggare-lista. omedelbums!

Daniel sa...

Finns det en sådan alltså?

karolina lassbo sa...

Daniel, var du där alltså? Du måste ju komma fram och hälsa så jag får se vem du är! Nu när jag har läst din blogg så länge...

Daniel sa...

Visst var jag där. Försökte få ögonkontakt, men det gick dåligt. Jag hade glasögon och var inte FC Z-Tore.

Linn sa...

Jag vet att det var ett tag sedan detta skrevs, men jag maste lagga till en kommentar!
"Hon är en juridikstuderande dalkulla som lyckats boosta sitt eget varumärke genom att länka till La Redoute". Klockrent skrivet!