måndag, maj 14, 2007

Alla ska vara lika förnyade

Nu blir det en politisk kommentar, lite såhär hipp som happ!

Sosse-Sahlin har i en TT-intervju sagt att förmögenhets- och fastighetsskatterna återkommer i någon form vid valvinst för (s) vid nästa riksdagsval. Redan nu suckar borgerliga skribenter och ledarskribenter och frågar vart den socialdemokratiska "förnyelsen" tog vägen.

Det får mig att tänka på en pressträff jag var på med folkpartiets Johan Pehrson för ungefär ett år sedan. Han pratade om lag- och ordningsfrågor och rättspolitik och tyckte socialdemokraterna var alldeles för mesiga och borde ändra inriktning.

Då frågade jag nåt i stil med "men om nu socialdemokraterna ändrar sin rättspolitik så att folkpartister tycker att det är en god politik - vad finns det då för poäng med en folkpartisk rättpolitik?".

Det kanske var en jävligt naiv fråga, men någonstans berättigad. Precis som nu, med Mona Sahlin och skatterna. Hur ska en socialdemokratisk förnyelse se ut för att borgerliga ledarskribeter ska bli nöjda? Att socialdemokraterna bestämmer sig för att den nuvarande regeringens politik är skitbra och att man vid valvinst 2010 fortsätter föra politik som faller borgerliga ledarskribenter i smaken?

Poängen med parlamentarisk demokrati är väl ändå att partierna ska ha olika åsikter i olika frågor så att väljarna kan ta bestämma sig för vilket parti som är bäst? Sju riksdagspartier där alla tycker likadant om allting bara för att man annars inte anses tillräckligt "förnyad" bäddar väl bara för de dårpartier som både socialdemokrater och borgare inte vill ha i parlamentet.

Förresten minns jag inte vad Pehrson svarade på min naiva fråga, men hans pressekreterare log i alla fall.

3 kommentarer:

Magnus Persson sa...

Naturligtvis är det inte någon som räknar med att en socialdemokratisk förnyelse innebär en kopiering av alliansens politik, det vore löjligt. De har dock sagt att de ska förnya sig och det borde innebära i alla fall något nytt förslag jämfört med valrörelsen förra året.

Tyvärr är dock de förslag som sossarna kommit hittils med sedan valet endast och enbart karbonkopior av de förslag de hade före valet...

Daniel sa...

Vad innebär "förnyelse" då? Jag kommer ju från rödaste Västerbergslagen och jag inbillar mig att rätt många traditionella sosseväljare där skulle vilja ha en socialdemokratisk politik som påminner om den som fördes under 70- och 80-talen.

Efter Persson-åren kan man ju resonera att det vore en förnyelse, men om Sahlin säga att Olof Palme inte bara är ett utrikespolitiskt föredöme utan också ett inrikespolitiskt skulle sannolikt rätt många med tolkningsföreträde vråla rakt ut och prata om politisk regress.

Magnus Persson sa...

Jag skulle nog vara nöjd med om de i alla fall omprövade någon av de frågor de drev i valrörelsen. Hittills är det enda vi sett av "förnyelsen" att de fortfarande i stora delar kommer att föra exakt samma politik. Är det meningen att man bara ska förändra imagen, så att vi inte bara har ett "nya Moderaterna" utan även ett "nya Socialdemokraterna"?