tisdag, juni 12, 2007

Rasisttrams och vår rädsla
Johanni skriver bra och begåvat om The Tough Alliances hyllning av rasistrockbandet Ultima thule. Jag hade först tänkt skriva något om det, men trodde alla andra skulle ge sig på Eric Berglunds citat i senaste Rodeo.

Han sa: "Jag känner igen mig i utanförskapet och kompromisslösheten och dessutom skrev de extremt vackra melodier". Det är inte direkt ett politiskt uttalande, även om alla som någonsin hört Ultima thule måste ifrågasätta Berglunds sans. Är det något Ultima thule, i sina egenkomponerade sånger, saknar så är det vackra melodier.

Sedan kan man ju fråga sig vilka liknande upplevelser en seglingsintresserad slyngel från burgna Onsala kan ha med ett gäng främlingsfientliga arbetarklasskillar från sydöstra Södermanland. Är det en känsla av utanförskap eller inskränkthet de delar?

Det märkligaste som Eric Berglund säger om Ultima thule är dock: "Ultima Thule berättar väldigt mycket om skådespelssamhället. Den som bara ser de ytliga budskapen borde inte få kalla sig tänkande människa".

Jag förstår inte riktigt vad han menar, men jag tycker mig ana samma form av försvarstal som svenniga halvrasister och Ultima thule-fans brukar dra till med när deras val av idoler ifrågasätts.

"Med tanke på vilken status Tough Alliance har just nu blir vi inte förvånade om det dj:as patriotisk vikingarock på Riche redan ikväll", skrev DN På Stan. Och där har vi väl det riktigt vidriga.

Väntan på hippa Ultima thule-remixer på de hippa dansgolven blir gissningsvis inte allt för lång. Jag kan redan se framför mig hur hipsters som i sin skööööna kamp mot det politiskt korrekta heilar och sjunger med i "Stolt svensk" och "Stolt och stark".

Tanken på fåntrattar som hånleende dansar rasistdisco rakt ner i en sörja av ingnorans och förflackning är mumma för oss som ser undergången rycka allt närmre. Det känns som att jag borde citera Roy Andersson igen:

På många sätt tror jag att vår tillvaro i slutet av det 20:e århundradet, ja hela vårt samhälle, präglas av skräck för allvaret och hat till kvalitet. [...] Enligt min mening präglas vår tid av en utbredd och genomgripande nihilism som just innebär brist på framtidstro och förakt för moraliska värden.

7 kommentarer:

Anonym sa...

du har så rätt så rätt och jag vill inte dansa till sådana remixes av sådana band, och det är mer än popmusik skriver belfrage. just nu blir jag rädd även av sådana uttalanden.
// julia.

Anonym sa...

julia>> var inte så rädd hela tiden, var lite tuff ist. det är rätt lätt, speciellt i sverige, å du mår helt klart bättre!

Anonym sa...

det här var det dumaste jag hört! (kanske inte riktigt men det är riktigt jävla korkat). Ultima Thule är ett Nationellt band som skriver patriotiska sångtexter. Det finns absolut ingenting rasistiskt med Ultima Thule. De säger ingenting som antyder på varken rasism eller nazism (eftersom att du tror att de står och heilar på deras fester *HAHA*) Ska du kalla dig svensk så måste jag säga att jag skäms över att vara besläktad med en sån idiot som dig. Innan du kritiserar något band och antyder att det är "rassar" eller "nazzar" så tycker jag att du kanske ska ta och LYSSNA på dem först kanske?? Inkompetenta, inskränkta, kommunistsate..

Anonym sa...

Thule- rasister?

Alltså det är ett stooooort gap mellan de här påståenden och i den riktiga sanningen.

Det här är Sveriges stolthet. Dom gör svensk musik, hyllar vår nation genom text och melodi. Vad är det som är så farligt med det? Är man svensk ska man väl ändå få vara stolt över det?

Sen om invandrare tar illa upp av deras musik är väl inget man kan göra åt. Nog med att vi knappt får sjunga nationalsången längre.

Fyhelvete. Mer SVENSK VIKINGAROCK!

danne sa...

Jag måste bara kommentera pajasinlägget från en väldigt fördomsfull människa,som knappast kan ha lyssnat ingående på thules lyrik om ens alls.Vad exakt blev han upprörd över tro? att dom skriver texter om gammal svensk historia,mytologi och vår natur? för det är det texterna handlar om,dom har inte skrivit en enda text om "den vita rasens överlägsenhet" aldrig klankat ner på några,dom sjunger om kärlek till landet dom bor i. jag har varit mkt runt om i världen,sett en del,och har aldrig varit i ett land med samma friska,och rena luft,aldrig varit i ett land där miljön sköts bättre,aldrig i ett land där vi försöker hjälpa så pass många människor som här,vi har trots allt ett av världens mest jämställda länder,om inte det mest jämställda(?) Värt att hyllas kanske?

Anonym sa...

Suck, 25år och så tydligt patos i pannan!

Om du inte uppskattar en musikstil eller band, varför lägga ned energi på det?

Påståendet om att thule skulle rasistiska och politiska är ju beklämmande. Thule är lika politiska som 50 svarta cent (Oj, nu blev det politiskt, jag poängtera hudfärg och i Sverige finns det inget värre, eller hur?! Gud vad jobbigt!)

Att sitta och posta massa skit i sin egna lilla uppmärksamhetsblogg är inget annat än patetiskt. Gör något som du tycker är kul istället, för med sådana här inlägg retar man bara upp folk.
Jag skulle lika bra kunna ha en egen "se-mig!-här-är-jag-lägg-märke-till-mig-blogg" men det är inte min stil, det är inte heller min stil att sitta och skriva massa skit om saker och ting man inte gillar, man kan tänka det!
Och skulle jag tvingats skriva något om någon eller något skulle temat kretsa kringa trångsynta små individer som inte kan respektera oliktänkande, för oftast och som i detta fallet är skribenten andg Ultima Thule en klar kandidat till översittar-facist. Och hade personen ifråga vart född ett i tidigare stadie i sovjetunionen kunde denna lika gärna kunnat ingå i männen bakom utrensningen av oliktänkande.
Men för att inte detta ska bli allt för personligt så skulle jag även anfalla HIPHOP-scenen, för finns det något värre?

Men jag orkar inte reta upp en stor skara av idioter med den text jag skulle kunna tänkas skriva här, så jag går och skiter istället för det är roligare.

Om ditt syfta var att reta upp folk har du lyckats, lika så om tanken var att belysa din smala gång vilken i denna du bildar dina uppfattningar och tolkningar. Kanske man ska försöka lämna boxen och sikta på att få iväg bollen lite längre nästa gång... Men det är klart, vad kan man förvänta sig av en Journalist och således uppmärksamhets-jagande egoist?Önskar dig all lycka och framgång, ha en bra dag
Hälsningar Christof
ferPS' Jag vet att jag gick från tanke till ord denna gängen, men jag gjorde ett undantag för dig 'DS

Andreas sa...

Jag måste bara säga att ack så fel du har!
Att börja med, jag är en person som nästan varenda Ultima Thule-fan skulle spotta på för att jag kallar mig själv för socialist. Men jag är fortfarande patriot och nationalist! Dessa två saker har inget med en politisk ställning att göra i mina ögon!
Men när man är svensk får man inte kalla sig patriot eller nationalist utan att bli kallad för rasist men åk bara till vårt grannland Norge den 17 Maj och titta hur mycket dom "vågar" älska sitt land. Där handlar det inte om rasism att gå ut och visa att man älskar sitt land, det handlar om patriotism, att älska sitt land.
Det är just detta som Ultima Thule sjunger och alltid har sjungit om, att "våga" älska Sverige! Jag har hört i princip varenda låt som UT har gjort och jag har aldrig kunnat höra nånting i deras texter som skulle vara rasistiskt eller nazistiskt!
Sångaren Janne stoppade t.o.m. en konsert på grund av att en idiot stod och hailade när dom spelade.
http://www.youtube.com/watch?v=uwZkVheqdg8

Enda anledningen till att UT från början blev klassade som ett nazistiskt band var pga att deras första skiva sponsrades av BSS (Bevara Sverige Svenskt), något dom i efterhand har sagt att dom ångrar. Så ta reda på dina fakta innan du smutskastar ett band som bara vill visa att dom älskar sitt land.