torsdag, augusti 23, 2007

It's like a new generation calling"Hur ska vänstern i Sverige tänka för att nå samhällsdebattens framkant?"
Det är publikationen Arena, Sveriges ledande samhällsmagasin om de får säga det själva, som ställer frågan i sitt nya temanummer (4/07) om framtidsvänstern.
Svaren, ja, de kommer från "en ny generation opinionsbildare", en generation som alla vi som tror oss läsa journalistik från samhällsdebattens framkant varit bekanta med rätt länge.
Andreas Malm, Katrine Kielos, Nisha Besara, Richard Warlenius. Och se där, Caroline Ringskog Ferrada-Noli (som dessutom har en artikel med egen bildbyline med i samma nummer)!
Svaren från den nya generationens opinionsbildare skiftar:
Prata om global uppvärmning! Bort med rättighetsfokuset! Reclaima ordet liberal! Solidarisera med utländska sexsäljare! Bort med klass, in med kön och sexualitet! Sluta vara så gnälliga och tjejiga på debatt- och kultursidorna!
Mona Sahlin!
"Jag får ingen ordning på frågan", säger arkitekten och - naturligtivs - skribenten
Joanna Zawieja.
Själv får jag ingen ordning på svaren. Eller varför frågan överhuvudtaget ställts till denna "nya generation".

Lösningarna har vi ju hört förr. Och även då serverade i samma självförhärligande tonläge alla redaktörer, författare, journalister, ledarskribenter har när de smickras av någon tidning och får delta i någon enkät.
Det spelar tydligen ingen roll om opinionsbildarna närmar sig 60 eller 25.
"Samhällsdebattens framkant finns inte på DN Debatt", säger Katrine Kielos. Inte i Arena heller.
Men nästa nummer kan nog bli intressant. Då har läsarna bjudits in att diskutera framtidens vänster och jag inbillar mig att icke-opinionsbildare ger bättre svar på frågan än kändisarna i nya numret.

1 kommentar:

Djungelraffel sa...

Nu får du fan skriva nåt nytt om det ligger i ditt intresse att hålla placeringen i min bokmärkeslista.