fredag, oktober 19, 2007

War! Was it is good for? Absolutely nothing- Absolut inte. Vi fick kritik för att alla vi skribenter jobbade i medierna. Och det blir ju inte verkligheten. Om jag gjorde den nu skulle jag låta vanliga tjejer berätta.

Så svarar Linda Skugge i SvD på frågan om hon skulle gjort Fittstim på samma sätt i dag.
Åsikten är klok, en av få vettiga åsikter Skugge presenterat på ganska lång tid känns det som. Frågan ställdes i samband med att antologin Könskrig släpptes i veckan. Och sin kommentar om den bok hon själv var redaktör för funkar rätt bra även på Könskrig.

Trots att man från förlagets sida hävdar att "
en ny generation skribenter" (Karolina Ramqvist, någon?) så är det samma typ av röster som talar i Könskrig som det var i Fittstim. Det är, som Petra Östergren redan påpekat heterosexuell, västerländsk, urban medeklass som är utgångspunkten i text efter text.

Varför är det så här? Varför vänder vi oss till ständigt till dessa människor, till överexponerade frilansjournalister och redaktörer på gratistidningar, när vi vill få vår samtid belyst? Varför inbillar vi oss att det är
Manne Forssberg, Caroline Ringskog Ferrada-Noli och Eric Rosén som ska ge oss nya perspektiv på sex- och könsnormer? Och vilka kommer att läsa boken?

Skribenter och bloggare och journalister, såklart. Det var därför det här Maja Lundgren-bråket blev så stort trots att ingen egentligen läst den boken boken och trots att den beefen hade kunnat hanteras minst lika smidigt på, typ, FirstClass eller nån annan redaktionell mailklient. Det är i viss mån därför Alex Schulmans avsked till bloggandet blev en världsnyhet i Sverige. Journalister skriver om journalister för journalister. I evighet. Amen.

4 kommentarer:

jp sa...

åå så bra så bra så bra.

den här veckan alltså. allas briljanta kommentarer.

Martin sa...

He he, du är sur för du inte blev tillfrågad.

Daniel sa...

Ja, så måste det vara.

Könskrig sa...

men...

örjan rhode, steven cuzner, joanna zawieja, sussie egnell, liv höglund, anna ehrlemark...
vet du egentligen vad det är för bakgrund på de här människorna. hur hetero- urbana- eller medeklass de är?
och inte är någon av dem kända eller journalister. det är en blandning i den här boken.