lördag, november 10, 2007

Allt vävs ihop på ett jäkligt snyggt sättI veckans avsnitt av den nya svenska humorserien "Grotesco" försöker en manusförfattare (spelad av Henrik Dorsin) sälja in en tv-serie till SVT.

Dorsins karaktär har skrivit ett relationsdrama om en förälskelse i medelåldern. Lena Endre spelar en kvinna somlever i ett förhållande med en man som hon varit gift med i 20 år. Men när yngsta dottern flyttar hemifrån ramlar äktenskapet ihop och för att förverkliga sig själv hoppar Endre på en kvällskurs.

På kvällskursen träffar hon Michael Nyqvist och de inleder ett passionerat förhållande. Endre blommar upp och blir som ung på nytt. Men hon och Nyqvist blir påkomna under en kärlekshelg av Endres dotter och ställs inför ett ultimatum: avsluta förhållandet eller bli avslöjade.

Men passionen är för stark och de två älskande bestämmer sig för att rymma tillsammans. Men efter ett besök på en restaurang blir paret attackerade av en för dem helt okänd man som hugger ihjäl Michael Nyqvist med en machete.

Just det där, finalen på serien Dorins karaktär försöker sälja in är sketchens tänkta komiska höjdpunkt. Förslaget till slut på serien ska vara "roligt" för att det är bisarrt. "Så här kan naturligtvis inte en svensk tv-serie sluta! Michael Nyqvist skulle aldrig bli machetemördad i ett kärleksdrama", är tanken som driver sketchen.

Och där sitter vi och skrattar åt hur någon kan pitcha en programidé som slutar med hjältens död. För den svenske tv-tittaren bryter ett sådant slut mot alla regler som vi lärt oss att tv-dramer spelar efter. Ett sådant slut ska vara lika omöjligt som om ett avsnitt av "Saltön" skulle sluta med att en atombomb detonerar i Göteborgs skärgård.

Och vi skrattar. Eller? Kanske ligger skämtet på en helt annan nivå och kanske är människorna bakom "Grotesco" subversivt komiska genier. De avslöjar ju något djupare hos oss och våra förväntningar på svenskt tv-drama med den här sketchen.

För vad är egentligen mest skrattretande - att någon skulle vilja se Michael Nyqvist dö framför tv-kameror eller de som tycker att idéen att döda Michael Nyqvist framför kameror är löjligt rolig?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Man skulle kunna säga så här om den här bloggposten: STOLPE UT

Daniel sa...

Vad är du för otäck människa som skriver så där?

Anonym sa...

Daniel har faktiskt pluggat till journalist på Hagagymnasiet, så är det nåt han kan är det att skjuta i krysset!

/Emma Kryhl