onsdag, januari 02, 2008

Leif Lewin sköter pappersmaskinen imorgon, gubbar!Författaren Per Ström har med sin bok "Mansförtryck och kvinnovälde" och en artikel i Svenska Dagbladet dragit igång en debatt kring statlig feminism och ett eventuellt förtryck av svenska män.

I en hängartikel i samma tidning säger Leif Lewin, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, att “det finns en politisk acceptans för att satsa på unga kvinnor men inte samma vilja att lägga resurser på att få fler män att studera vidare och där kan rädslan att stöta sig med landets feminister säkert spela roll”.

Det här tror Lewin kan få konsekvenser för demokratin, eftersom: "om män inte studerar vidare i samma utsträckning som kvinnor kan det till exempel leda till att främlingsfientliga partier får fler anhängare".

Ett sådant uttalande kan säkert få både en och annan att sätta kaffet i vrångstrupen. För det han säger är ju att om män inte får samma möjligheter som kvinnor så kommer de att ansluta sig till främlingsfientliga partier. Vad har Lewin för syn på män egentligen?

Well, Lewin har en - om inte solklar - poäng. De som röstar på främlingsfientliga partier är ju i ganska stor utsträckning unga, lågutbildade män från arbetarklassen. Och fördomar och främlingsrädsla avhjälps i 99 fall av 100 med utbildning och skolning.

Men ska vi släpa in folk i universitetens föreläsningssalar och tvinga alla potentiella rasistsympatisörer att bli upplyst akademikermedelklass som inte har ett ont ord att säga om invandrare? Vilka ska då jobba som åkare, snickare och städare? Leif Lewin och hans kompisar, kanske.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Snick snack. Det finns hur många rasistiska akademiker som helst. Men i 99 fall av 100 så socialiseras dom att inte längre uttrycka sina fördomar eftersom de inte är politiskt korrekta i den "bildade" medelklass de skolar in sig i.

Det finns undersökningar som visar att "bildade" människor är lika fördomsfulla som "obildade". Däremot uttrycker dom det inte. Dessutom, vad värre är, anser dom sig fördomsfria...

Anonym sa...

Självklart röstar jag på SD i nästa val, om inte alliansen tagit bort statsfeminismen. Vi bytte för att de rödgröna baserade bla sin makt på statsfeminismen, om det inte blir ändring blir det andra röstsedlar nästa gång!

Daniel sa...

Anonym #1: Du har rätt. Men en rasist som inte tror sig vara rasist eller inte säger rasistiska saker och inte röstar rasistiskt kanske är bättre än en rasist som är stolt rasist och röstar rasistiskt.

Anonym #2: Okej.