onsdag, april 30, 2008

Du är inte god

Jag vet inte, men känns det inte lite grann om att hela Engla-historien har förlorat alla proportioner? Nu, när SVT meddelar att de tänker direktsända flickans begravning kryper känslan på mig. Det finns nåt nästan maskinellt och business-artat över det här.

Väldigt få av de som säger sig sörja flickan hade en personlig relation till henne. Det bor runt 160 personer i Stjärnsund, ändå står landssorg och statsbegravning runt hörnet. Varför? Och hur gick det här till?

Kalla mig cynisk. Men just nu släpps mänsklighetens alla voyeuristiska läggningar fria och någonstans sitter någon och tjänar på pengar på att frammana vår sorg och vår inneboende drift att, för att tala i metaforer, sakta ner när vi kör förbi en trafikolycka.

Man är inte en god människa bara för att man skriver "R.I.P. Engla" på ett internetforum, köper minnesbilagor eller sitter bänkad framför teven om två veckor.

Ett barn som du inte kände har blivit mördat, hon ska begravas 10 maj. Just nu mördas förmodligen ytterligare ett barn, ett barn som du inte heller känner. Det barnets begravning kommer inte direktsändas och inga ljus kommer tändas. Men mänskligheten krälar vidare ändå.

Inga kommentarer: