måndag, oktober 20, 2008

Uppläxning!Sovjetunionen var en union av socialistiska stater som existerade mellan 1922 och 1991. De sovjetrepubliker som ingick i Sovjetunionen var de stater som idag är kända som Armenien, Azerbajdzjan, Vittryssland, Estland, Georgien, Kazakstan, Kirgizistan, Lettland, Litauen, Moldavien, Ryssland, Tadzjikistan, Turkmenistan, Ukraina och Uzbekistan.

I dagens Expressen finns en artikel om miljardären Charles Simonyi som tydligen ska gifta sig med svenskan Lisa Persdotter. I en faktaruta gör Expressen gällande att Simonyi föddes och växte upp i det sovjetiska Ungern.

Men något sovjetiskt Ungern har aldrig existerat. Som vi sett ovan ingick aldrig Ungern i Sovjetunionen utan har sedan år 1001 varit ett - mer eller mindre - självständigt land. Dock var Ungern mellan 1948 och 1989 en enpartistat som stydes av ett Sovjetkontrollerat kommunistparti.

Tänk om människan bakom faktarutan hade orkat använda Google en förmiddag. Då hade människan bakom faktarutan besparat världen den här mycket trista bloggningen.

God natt.

1 kommentar:

generell sa...

men int va den trist! Nu fick jag ju klart för mig att ungern existerat sen 1001, det tycker jag var intressant!