fredag, december 05, 2008

Att späka sig för pengarUnder en vecka i december sänder P3 och SVT Musikhjälpen för att samla in pengar till människor som är på flykt i världen. Publiken erbjuds möjligheten att ringa in direkt till programmet och önska en låt. För varje låtönskning betalar man 50 kronor som skänks till Radiohjälpen.

Gott så. Men får att piffa till programmet lite så har man bestämt sig för att stoppa in programledarna Kitty Jutbring, Ehsan Noroozi och Henrik Torehammar i ett glashus på Gustav Adolfs torg i centrala Malmö. "De får inte äta fast föda och de har ingen möjlighet att lämna glashuset och gå på stan och köpa julklappar", enligt SR:s programbeskrivning.

Spekulativt, någon?

Jag frågar mig vad man vill uppnå. Vad vill man visa med att spärra in tre radioprofiler i en glasbur i Malmö och låta dem hungra? Solidaritet med de verkligt utsatta, de som tvingas svälta och inte heller får gå på stan och köpa julklappar?

Åh, dessa stackars godhjärtade västerlänningar som visar sin solidaritet genom att välja bort självklarheter. Men bara när kameraögat tittar på! Denna mediemedelklass som har råd att välja isolering och svält. Som gör det till underhållning och kallar det att göra något för en god sak.

Jag är förundrad. Att solidarisera sig med utsatta grupper behöver inte betyda - och betyder sällan - att man måste leka att man delar livssituation med dem. Om du skänker pengar till Stadsmissionen behöver du inte lämna hus och hem en vecka och lägga upp Youtube-klipp på hur du sover under Älvsborgsbron i pissdoft och decemberkyla. Även om det säkert också skulle bli "intressant" teve.

Och om det bara handlar om att Kitty Jutbring vill spärras in i en kamerövervakad låda kan väl SR och SVT köpa "Big brother"-konceptet rakt av och låter kostnaderna för utröstningssamtalen från tittarna gå till Radiohjälpen.

2 kommentarer:

Magnus J sa...

Bra skrivet!

Det här var en sån här typisk artikel jag slöläste på väg till jobbet, fick avsmak, kände avsky och förakt, men släppte det sedan och gick vidare.
Nu har du analyserat ämnet lite djupare, och på så sätt även "tyckt" åt mig. Bra, då slapp jag det.

Hoppas Kitty får en hudsjukdom som gör att håret trillar av, då har hon inte så mycket att komma med längre.
Det står som nummer 3 på min önskelista, efter 2 stycken Playstation 3.

Daniel sa...

Tack, Magnus.