måndag, december 22, 2008

Årets skivor 16-20

Okej, nu är det dags att sammanfatta det här året. Jag börjar med att summera årets skivutgivning. Tjugo stycken skivor har jag valt ut. Här kommer nummer 16 till 20 på min lista.

16. Kelley Polar - I need you to hold on while the sky is falling
Arthur Russell har fått ett välbehövligt uppsving i och med finfina samlingen "Love is overtaking me". Är man intresserad av en mer samtida elektropopfantom gör man bäst i att söka upp Kelley Polars senaste album. Luftiga, retrotintade discorytmer var inte vackrare än såhär 2008.
17. M83 - Saturdays=youth
En kort period i våras hade jag en ganska tung drömpop-psykos och lyssnade inte på något annat än Cocteau twins, Mazzy star, My bloody Valentine och Slowdive. Det som tog mig tillbaka till samtiden var M83:s "Saturdays=youth", ett album som symptomatiskt nog stod stadigt i just det tidiga 90-talets drömska poptraditionen. Kryddat med lite dunkadunka, förstås.18. Vapnet - Döda fallet
Vapnets Döda fallet är på många sätt en musiksatt kvartslivskris. Från öppningsspåret Stockholm, sett snett uppifrån till Det rör inte hjärtat presenterar Vapnet det öronbedövande ljudet av ensamhet och meningslöshet i ett studentrum.

19. Hello Saferide - More modern short stories from Hello Saferide

Naturligtvis kunde inte Annika Norlin överglänsa sitt svenskspråkiga Säkert!-projekt genom att bli Hello Saferide igen. Men glädjande nog blev "More modern short stories from Hello Saferide" snarast en Säkert!-skiva på engelska än en direkt vidareutveckling av rätt trista "Introducing... Hello Saferide". Kanske ska vi tacka producenten Andreas Mattsson.
20. Pascal - Galgberget
Pascals är ett ett musikaliskt råkurr som varar i 32 minuter. Det mullrar och smäller och gör ont. Det är hårt, snabbt och elakt. Ja, hela den här texten är en jävla rockjournalistisk generalklyscha, men vad ska man göra?

Inga kommentarer: