torsdag, mars 05, 2009

Hellre svälta till döds än få magsårTherese Bohman skriver bra om "vardagspusslet" på sin - förhållandevis - nya blogg. Hon reflekterar över hur hennes egen mamma hade tid att lösa korsord och måla naglarna på kvällarna, trots att hon var heltidsjobbande. Sådana fritidsaktiviteter verkar omöjliga för en svensk kvinna idag, om man får tro karriärkvinnor och borgerliga politiker.

Idag handlar en småbarnsförälders liv om "mellanmål, hockeyträning, skjutsa, hämta, lämna, föräldramöte, mellanmål, middag, matsäck till utflykt, dåligt samvete och stress", sägs det. Bohman frågar sig vad den stora skillnaden mellan nu och för 20 år sedan är.

Ja, det kan man verkligen fråga sig. Jag kräks lite på ordet "vardagspussel". Det känns så himla fåfängt och perspektivlöst att klaga över sin yrkes- och privatlivsstress idag. Som att vi idag har fler stressmoment än tidigare.

Jag inbillar mig att det var lite svårare att få vardagspusslet att gå ihop 1909. Svältande barn, tuberkelos, vargavintrar i hus utan isolering... Statarlivet i Lort-Sverige var nog en aning mer pressande än dagens bomullsvadderade gymkort-på-Sats-och-en-latte-på-löpbandet-Sverige.

Inga kommentarer: