onsdag, september 09, 2009

EU:s tv-pannkakaLäser att EU kritiserar svensk television för att det sänds alldeles för lite europeiska produktioner.

EU? Ja, ni läste rätt. Visst får man får lätt känslan av att väldigt många av de som röstade ja till EU gjorde det för att de ville komma bort från det radikala, reglerande, byråkratiska, sossiga Sjuttiotalssverige. Ni vet, det där mytomspunna IB-landet där det fanns två tv-kanaler och där man fick böta om man köpte en telefon från någon annan än Televerket.

Jag kan förstå hur man resonerade, om man röstade ja. Bort från en tid då förnumstig progg var legio inom popkulturen! Bort med all dåligt spelad, provinsiell rockmusik om tonårsgraviditeter och fram för professionell kontinental disco! Mot EU, öppna gränser och ett tankeklimat som inte luktar av blöt kofta.

Och nu står vi här, 15 år senare, och EU bekymrar sig över att det amerikanska dominerar de svenska tablåerna. Snacka om backlash. Unionen som skulle rädda 70-talisterna från tv-teater, socialrealistiska barnprogram och "Nygammalt" sätter nu ner foten. Det har gått för långt, den kulturella mångfalden i svensk tv är hotad. Det är för mycket "Sex in the city" och "CSI" och för lite tjeckisk dockteater, helt enkelt.

Hur ska vi reagera på det? Ansöka om utträde? Gå med i Afrikanska unionen?

Inga kommentarer: