tisdag, januari 26, 2010

Nyqvist spelar Olof Palme?Ett roligt rykte från gårdagens Guldbagge-gala har nått mig. Tydligen så är det mer eller mindre klart att Michael Nyqvist ska spela tidigare statsministern Olof Palme i en kommande biografisk film om denne.

Manuset, som ska skrivas av Ulf Ryberg och Pia Gradvall, baserar sig tydligen på Kjell Östbergs Palme-biografier "I takt med tiden (1927-1969)" och "När vinden vände (1969-1986)" och Dieter Strands reportagebok "Palme igen? - Scener ur en partiledares liv".

Om man i en kommande film använder sig av Strands reportage kan det bli sensationellt. Då handlar det nämligen inte om Palme som statsminister och maktutövare, utan snarare om de år då Palme var som mest tilltryckt och berövad makten - efter IB-affären, efter Geijer-affären, och efter valförlusten 1976.

"Palme igen?" släpptes 1980, då hade Olof Palme varit socialdemokraternas partiordförande i tio år. Boken handlar främst om valrörelsen 1979, då socialdemokraterna skulle ta tillbaka den regeringsmakt man förlorat i det historiska valet 1976. Så blev det nu inte. De borgerliga kunde åter bilda regering och inte förrän 1982 kunde Olof Palme kalla sig statsminister igen.

Hur som helst, i "Palme igen?" följer dåvarande Aftonbladet-journalisten Dieter Strand med den socialdemokratiske oppositionsledaren överallt. Han är med Palme på hans arbetsrum i riksdagshuset, han sitter med honom på valturnéernas hotellrum, han följer med honom in i radhuset i Vällingby och ut i arbetslyan på Bommersvik. Ett unikt reportage som påminner om Erik Fichtelius dokumentärserie "Ordförande Persson", förstås.

I sitt förord till boken lämnar Dieter Strand följande omdöme om Olof Palme och socialdemokraterna vid 1970-talets slut: "socialdemokratisk enmans-show på gott och ont".

En sådan film vill åtminstone jag se. Så låt oss hoppas att ryktet är sant så kanske Sverige snart får sin egen "The Deal", "The wilderness years" eller "Kennedy".

Inga kommentarer: