lördag, februari 06, 2010

Newsmill har de läsare de förtjänarKänner du också att kulturdebatten har gått i stå och att alla tyckare i ankdammen snattrar förvillande lika? Tycker du att SR:s Ring P1 tappat stinget och har blivit sådär tråkigt sossigt som all annan public service-radio är?

Slå dig då ner framför datorn och surfa in på Newsmill, en debattsajt på nätet som under sitt dryga ett år lyckats sätta agendan för hela samhällsdebatten oftare än DN Debatt förmått under hela 2000-talet.

Det är här, på Newsmill, människor man haft respekt för gör sina mest grandiosa magplask och fullkomligt ballar ur.

Det var här den sansade poeten Mohamed Omar kom ut som förintelseförnekare. Det var här som författaren Cecilia Gyllenhammar och skådespelaren Jessica Zandén tyckte att svenska män borde slå sina fruar lite oftare.

Det är på Newsmill sedan tidigare kända tokstollar tagit sitt koncept ännu längre.
Senast var det den gamle nydemokraten och industrimogulen Ian Wachtmeister som vädjade till den svenska politikerkåren att odla fram en Silvio Berlusconi. Och på Newsmill har helt okända knäppgökar fötts och visat upp sig för allra första gången. Jag säger bara Anna Anka.

Bland nyfrälsta webbstrateger, IT-gurus och andra nervösa har Newsmill hyllats för sitt sätt att höja interaktiviteten bland läsarna. Sajten låter helt enkelt sina besökare betygsätta, "milla", aktuella begrepp i samhällsdebatten med orden "arg", "uttråkad", "nyfiken" och "glad".

Om vi ser tillbaka ett år på vad Newsmills läsare varit mest glada för kan vi se att både Piratpartiet och torrentsajten The Pirate bay är omtyckta fenomen. Dock inte lika omtyckta som Israel.

Israel är nämligen det begrepp som gjort läsarna allra gladast under de senaste tolv månaderna. Goldstone-rapporten finns inte med på topplistan, men det gör Sverigedemokraterna, Gud, hemmafrun och monarkin.

Men vad gör då Newsmill-läsaren arg? Först och främst Ipred-lagen, förstås. Sedan kommer partiledaren Mona Sahlin, författaren Liza Marklund och Konstfacksexperimentet. Men även islam och slöjan är ord som fungerar som ett rött skynke för de interaktiva läsarna.

Vad som är hönan och vad som är ägget i relationen mellan skribenternas stollerier och läsarnas ilska förblir ett oläst mysterium, men rimligen får man de läsare man förtjänar.

Det sägs ibland att det stora problemet med samtalet på internet är att de inte modereras och aldrig utsätts för en redaktörs stränga ögon innan det, så att säga, går i tryck. Men då Newsmill är skapat av just redaktörer från den liberala kvällstidningen Expressen undrar man om inte problemet är det motsatta.

- - -
Krönika publicerad i Dalarnas Tidningar/Kultur 6 februari 2010.

Inga kommentarer: