fredag, mars 26, 2010

"Hoppas dom själva blir våldtagna. FY FAN"Ingen tänkande människa har väl missat "Uppdrag gransknings" strålande dokumentär "Den andra våldtäkten". En 14-årig flicka våldtas på en skoltoalett, får samhället emot sig och baktalas, hånas och kränks i Facebook-grupper som syftar till att få den 16-årige våldtäktsmannen fri.

Efter dokumentären har det, på bland annat Facebook, startats en hel del aktionsgrupper till förmån för de våldtagna flickorna. Efter att ha tittat genom några av grupperna känner jag mig oerhört störd av hur en del människor förfasas över det råa språkbruk som använts i "fria våldtäksmannen"-grupperna, men nu när opinionen vänt så riktas hoten om våldtäkt, våldssex och mord mot våldtäktsmannen, hans mamma, bror, prästen, skolledningen och våldtäktsmannens kompisar.

Det är samma typ av flockbeteende som det som riktades mot de våldtagna flickorna. Upprörda människor verkar inte ha de minsta problem med att använda sig av hotet om våldtäkt, det yttersta uttrycket för sexuell makt, får att vinna poänger i en debatt som redan urartat.

Hade Facebook-gruppmänniskorna, som nu hotar med våldtäkt men ändå säger värna om de våldtagna tjejerna, brytt sig om att sätta sig in i psykologin bakom våldtäkter hade de insett att hotet om våldtäkt är ett av de starkaste maktmedlen som finns för att sätta människor på plats och utöva patriarkal dominans.

Men diskussionen får tydligen inte handla om manligheten, skuldbeläggandet av kvinnan och patriarkala förtryckarsystem. Det ska handla om det unika i att två tjejer sveks en by befolkad av inavlade bönder.

Inga kommentarer: