onsdag, april 07, 2010

Form eller innehåll?Det viktigaste med Wikileaks-avslöjandet, skulle ni säga att det är avslöjandet i sig eller det medium som levererade avslöjandet?

Just nu återpostas på Twitter en text av Sanna Rayman som väldigt många på Twitter kokar ner till följande sentens: "Wikileaks visar hur viktigt det är med ett fritt internet som obekvämar och granskar".

Ja. Det är viktigt. Men allra viktigast är väl ändå själva avslöjandet? Amerikanska soldater skjuter ihjäl elva människor (civila), varav två är anställda på nyhetsbyrån Reuters. Amerikanska soldater skjuter på två barn som sitter i en bil.

Detta, dess konsekvenser och huruvida detta är en unik händelse eller ej måste vara det viktigaste i Wikileaks-avslöjandet. En sådan diskussion tycker jag i stort sett saknas i Sverige i dag.

Jag vet inte hur alla dessa internetkramare på Twitter ställde sig till den illegitima invasionen av Irak 2003, men jag antar att för väldigt många är det enklare att prata om vikten av fritt internet än om eventuella krigsbrott.

Inga kommentarer: