lördag, maj 29, 2010

Vänster eller mitten för Sahlin?Den 7 maj hade filmen The special relationship premiär på brittiska biografer. Filmen sägs vara den sista installationen i en trilogi om Storbritanniens premiärminister Tony Blair.

I The deal (2003) handlade det om Blairs väg till partiledarskapet, i The Queen (2008) om hans första tid som premiärminister i skuggan av prinsessan Dianas död.

I The special relationship ligger fokus på Blairs första stapplande steg på den utrikespolitiska scenen och hans förhållande till USA:s president Bill Clinton.

Så har Blair nästan kommit att bli en mytisk figur. I det 90-tal där England dominerade popkulturen kom han att göra det socialdemokratiska Labourpartiet valbart genom att göra det till ett intresseparti för medelklassen. Blair var Cool Britanniapolitikern som besegrade och begravde thatcherismen genom att inspireras av just Margret Thatcher.

I ljuset av det måste The special relationships premiärdatum ses som djupt symboliskt. En dag innan filmen gick upp på vita duken avslutades definitivt eran Tony Blair i och med Labours förlust i parlamentsvalet.

Trots den dryga vecka det tog innan det konservativa Torypartiet och mittenvänsterpartiet Liberaldemokraterna kunde enas om en regeringsuppgörelse var Labour och premiärministern Gordon Brown dömda redan på valdagen.

Brown, som tjänstgjorde som finansminister under Blair, kom aldrig att bli lika en lika populär premiärminister som sin företrädare. Å andra sidan kom han, valförlusten till trots, heller aldrig att bli lika impopulär.

I en annan aktuell film, The ghost writer, spelar Pierce Brosnan den Tony Blairliknande före detta premiärministern Adam Lang. Lang/Blair framställs som en ideologibefriad streber och förmodad krigsbrottsling.

Just så minns många vänsterinriktade och liberala britter Tony Blair efter Irakkrig, spindoktorer och inskränkningar i civila rättigheter.

Hur arvet efter Blairs och Browns tredjevägensocialdemokrati kommer värderas och förvaltas efter Labours valförlust återstår att se. Efter 13 år har det ju visat sig att de oövervinneliga Labour gick att besegra.

Den europeiska socialdemokratins långa och mittenorienterade 1990-tal levde otroligt nog vidare i Storbritannien under Gordon Brown, men nu är det slut.

Istället ser vi hur den mitteninriktade konservatismen bildar regering i land efter land. Före David Cameron kom Reinfeldt, Merkel och Sarkozy. De besegrade den nya socialdemokratin genom att låta sig inspireras av den.

Frågan är nu hur de socialdemokratiska partierna ska hantera det och gå vidare. Inte förrän 2015 behöver Labour komma med sitt svar.

Mona Sahlin måste formulera det innan september.

---
Krönika publicerad i Dalarnas Tidningar/Kultur 29 maj 2010.

Inga kommentarer: