söndag, september 12, 2010

Snart är det val. Jag är bekymradDet är val om en vecka och jag är bekymrad. Bekymrad därför att valrörelsen uteslutande handlat om opinionsläget, om regeringsfrågan, om spelteori. De politiska sakfrågorna har kommit i skymundan och valrörelsen har drivits på en metanivå.

Men hur ser det då ut när partierna pratar sakpolitik? Ett sätt är ju att studera den politiska reklamen som syns på bussar, på affischtavlor och även i tv-rutan. Jag har gjort det. Jag är bekymrad.

Mitt absoluta problem med hur de borgerliga bedriver valrörelse på affischer, reklamtavlor och i tv-reklam är hur de först formulerat ett problem för att sedan försöka vinna sympatier hos människor som absolut inte är en del av problemet.

Den borgerliga valreklamen är grovt förenklande och kanske också medvetet provocerande. Den ställer grupp mot grupp i en svartvit värld där man har att välja antingen för eller emot.

När moderaterna på affischtavlor pratar om sig själva som ett "arbetarparti" som ska "fixa jobben" hör jag ett parti som spelar på löntagarens förakt för den arbetslöse. Under valrörelsen 2006 jobbade alliansen hårt för att befästa bilden av de arbetslösa som bidragsberoende, trygghetsknarkande slöfockar.

Under valrörelsen 2010 tar moderaterna de logiska konsekvenserna. Arbetslösa är slöa, arbetslösheten beror på slöhet och därför behövs ett "arbetarparti" som ska få ut slöfockarna på arbetsmarknaden. Uppsträckning!

Moderaterna talar inte till de arbetslösa, i den politiska kommunikationen erbjuder man inga lösningar på deras problem. Om du däremot är löntagare, klarade dig helskinnad genom den ekonomiska krisen och är trött på att folk drar benen efter sig så står moderaterna redo för dig.

Likadant ser det ut om man tittar på folkpartiets och centerpartiets politiska reklam inför valet. I fp:s tv-reklam visas en svensk skola i fritt fall upp. Ett klassrum helt befriat från auktoritet, ordning och reda. En ensam tjej sitter och försöker få arbetsro, men ger upp. Flumskolan i sin prydno.

Vilka vill man locka? Lärare? Elever? Föräldrar med barn i skolan? Jag kan inte se det. Budskapet,är att svenska skolan har kapsejsat och det behövs ordning och reda - ett parti som röjer upp så att det blir sån där ordning som det var när du gick i skolan. Minns du?

Och så centerpartiet. I deras valfilm ser vi barn, ungdomar och unga vuxna som drömskt pratar om en tillvaro av ams-kurser, åtgärder och a-kassa. Vilka talar centerpartiet till? Inte lockas väl människor som omfattas av arbetsmarknadsåtgärder eller stämplar av ett parti som insinuerar att de bär upp "bidrags-Sverige"?

Centerpartiet vill rimligen nå samma typ av människor som moderaterna, men man hymlar inte med vilka grupper av människor udden i ens politik riktar sig emot.

Om en vecka är det val. Jag är bekymrad.


Inga kommentarer: