onsdag, november 17, 2010

Hon blev inte historiskMona Sahlin lämnar i mars posten som partiordförande för socialdemokraterna. Mycket har sagts och skrivits om socialdemokratins kris och om Sahlin som ansvarig för fiaskot i riksdagsvalet.

Mona Sahlin går till historien som socialdemokraternas första kvinnliga partiledare och som den s-partiledare som suttit kortast tid. Men ett rekord gick hon miste om i samband med valförsluten.

Sahlin hade chans på att bli den äldsta statsministern i mannaminne. Mona Sahlin är född 9 mars 1957 och är alltså 53 år gammal. Så gammal har ingen nytillträdd statsminister-debutant varit i Sverige på väldigt länge.

Vår omvalde statsminister, Fredrik Reinfeldt, var 41 år gammal när han tillträdde som statsminister hösten 2006. Göran Persson var 47 år när han blev statsminister.

Carl Bildt var 42 år gammal. Ingvar Carlsson skulle fylla 52 år när han blev statsminister första gången efter att Olof Palme mördades 1986. Palme själv var 42 år gammal när han efterträdde Tage Erlander 1969.

Ja, sådär kan man ju hålla på, men faktum är att vi måste gå tillbaka till 1946 för att hitta en nyvald svensk statsminister som var äldre än vad statsministerkandidat Sahlin var vid valet 2010. Den socialdemokratiske politikern Östen Undén var nämligen 66 år gammal när han fick agera tillförordnad statsminister från Per Albin Hanssons död 6 oktober 1946 tills Erlander utnämndes 11 oktober samma år.

Men ska vi finna oss en svensk som faktiskt valdes till statsminister vid högre ålder än vad Sahlin var i september 2010 får vi backa ända till 1923. Då blev Nationella partiets 66-årige ledare Ernst Trygger statsminister efter att Socialdemokraterna misslyckats med att bilda regering.

Hade Sahlin blivit statsminister i höstas hade hon kunnat skryta med att hon var den äldsta person som svenskarna gett förtroende att bilda regering på 87 år. Säkert ett roligare rekord än att i framtiden minnas som den som innehade det kortaste partiledarskapet i SAP:s historia.

Inga kommentarer: