lördag, december 04, 2010

Bäst att tiga om politikenJag läser i tidningen att regeringen är populärare än någonsin. Olika opinionsinstitut rapporterar att moderaterna nu är största svenska parti med opinionssiffror någonstans kring 37 procent. Så stort har det gamla högerpartiet aldrig varit i opinionen.

Socialdemokraterna ligger nu cirka tio procentenheter efter. Så litet har det gamla arbetarepartiet aldrig varit.

Det är sensationellt, förstås. Hur det gick till när moderaterna blev svenskarnas favoritparti och socialdemokratin detroniserades är det naturligtvis många som funderar på. Jag är på intet sätt annorlunda. Men jag tycker mig ha sett det här förut.

Jag bläddrar i de så kallade läggen och där hittar jag det jag söker. Efter valet 2006 växte socialdemokraterna så att de knakade i väljaropinionen för att i december 2007 ha ett stöd av 47,1 procent av väljarna.

Det är opinionsnivåer som ligger högre än något valresultat under Sahlins, Perssons, Carlssons och Palmes tid som partiordförande. Men vad gjorde socialdemokraterna rätt då som de gjorde fel i september, och för all del i december, 2010.

Just det - de pratade inte politik.

Sahlin var nytillträdd, rådslag skulle tillsättas och Perssonerans politik skulle utvärderas under tystnad. Tack, sade svenska folket och började helt plötsligt tycka om det där partiet man röstat bort ett år tidigare.

Den moderatledda regeringen var fullt upptagen med att bedriva politik och straffades hårt av väljarna. Men sedan vände det. När socialdemokraterna inledde sitt samarbete med miljöpartiet och vänsterpartiet och började berätta vad man hade tänkt sig göra mellan åren 2010-2014 tog sagan slut. Det örat ville svenskarna inte lyssna på.

Den borgerliga alliansen lärde sig läxan, så när man i maj 2010 levererade de egna vallöftena beskrev man inte vad man ville göra under den kommande mandatperioden. Istället berättade man vad man inte skulle göra under den kommande mandatperioden.
Genialiskt! Tidsenligt! Antipolitik i sin finaste form, både bildligt och bokstavligt.

Nyligen gjorde journalisten Victor Barth-Krohn på sin blogg The Victor Report en i allt väsentligt helt korrekt iakttagelse av hur man år 2010 vinner val och leder en populär regering:
1. Gå till val på löftet att inte göra någonting framöver.
2. Se allvarlig ut när du lovar att inte göra det.
3. Bemöt eventuella skandaler genom att inte göra någonting.
4. Se allvarlig ut när du inte gör detta.
5. Motta folkets jubel.

I skrivande stund försöker socialdemokraterna nu omformulera sig och hitta en attraktiv politik som man kan vinna val på. Om de är det minsta intresserade av att vinna 2014 ska de nog ge fan i det.

- - -
Krönika publicerad i Dalarnas Tidningar/Kultur 4 december 2010.

2 kommentarer:

Ulrika sa...

Alldeles för sann analys. Den borde du kanske hållit tyst om...

Anonym sa...

Håller inte med. Alliansen vann på att de gav människor en framtidstro, en icke-altruistisk du-kan-i-alla-fall-få-mer-i-plånboken-framtidstro. De framstod som innovativa och nytänkande. Socialdemokraterna lyckades inte med detta. Det var Socialdemokraterna, inte alliansen som bedrev antipolitik genom att basera deras politik på dåtid, det vill säga att åsterställa politiken till 2006. Viktor Barth-Kron är dessutom en pajasbloggare som baserar sina tankar på kvällstidningsrubriker. Trist att du (som allt som oftast är genomtänkt) baserar dina tankar på honom.