lördag, januari 15, 2011

Biblioteket – ett hinder på vägen
På måndag kommer den borgerliga majoriteten i Leksands kulturnämnd besluta att samtliga bibliotek i kommunen ska säljas ut genom upphandling. Inom ett år ska alla folkbibliotek i Leksand drivas av privata aktörer.

Nej, det där stämmer förstås inte. Så där går det ju inte till i Sverige. Är det någon verksamhet som är helig i sin kommunala driftsform så är det väl biblioteken? Från höger till vänster är vi alla ense om att biblioteken ska vara öppna för alla, att lånen ska vara gratis och att det offentliga ska garantera att det finns åtminstone ett välutrustat bibliotek i varje kommun.

Nej, det stämmer inte det heller. Sedan ett tag tillbaka bor jag i Nacka, en borgerligt styrd kommun öster om Stockholm. Här har de nyligen bestämt sig för att sälja ut alla sina bibliotek. Den politiska ledningen har bara lyckats motivera utförsäljningen med att man kan och att man vill. De gör det för att de har en idé.

Det hade Valfrid Palmgren också. Palmgren är kvinnan bakom de svenska allmänna biblioteken. 1910 blev hon som första kvinna invald i Stockholms stadsfullmäktige för partiet som i dag heter Moderaterna. Konservativa Palmgren formulerade och förankrade idén om att alla svenskar skulle kunna låna böcker gratis på bibliotek drivna av staten.

I offentligt finansierade biblioteket såg borgerligheten i början av 1900-talet en uppfostringsanstalt som skulle mildra klassmotsättningarna i samhället. I offentligt finansierade bibliotek ser Nacka-borgerligheten i dag ett hinder på vägen mot den historiska slutstation där marknaden ersatt samhället.

Jaha, men vad spelar det för roll för Dalarna?

Nättidningen Dagens Arena har i ett reportage visat hur Nacka kommit att bli moderaternas experimentverkstad. Nacka var den första svenska kommun som privatiserade sina kommunala verksamheter i valfrihetens namn. Man började med fotvården 1985, snart följde grundskola, förskola och gymnasieskola.
1996 blev Nacka först i landet med att sälja ut det kommunala bostadsbolaget. Och nu är man alltså framme vid folkbiblioteken.

Vad är ett bibliotek och vad bör ett bibliotek vara?
Ett rum utanför kommersen, samhällets kanske enda fria utpost för yttrandefrihet och demokrati?
Ett gemensamt ägt projekt som tillhandahåller fri tillgång till kulturupplevelser?
Eller ett vinstdrivet bokkafé som spelar på marknadens villkor precis som alla andra kommersiella aktörer?

Det är uppfriskande att bo i en experimentverkstad. Man får liksom en känsla för vad som snart kommer hända utanför kommungränsen. I dag är fria boklån ett av få kulturpolitiska mål som fortfarande har ett brett och självklart parlamentariskt stöd. I morgon kommer det säkert se annorlunda ut.

- - -
Krönika publicerad i Dalarnas Tidningar/Kultur 15 januari 2011.

2 kommentarer:

Anonym sa...

I den lokala "mitt i..." tidningen så kan man intressant nog se att i stort sett 100% av föreståndarna på biblioteken i Nacka är possitiva till detta.....

Daniel sa...

Anonym: Att föreståndarna på biblioteken är positiva till en utförsäljning säger ju egentligen ingenting om det är bra eller dåligt? Frågan vi måste ställa oss är vad ett bibliotek ska vara.

Läs gärna Kalle Güettlers text om hur den politiska ledningen i Nacka bluffar om hur bra biblioteken i kommun är och hur man brister i samhällsansvar: http://www.svd.se/kulturnoje/mer/kulturdebatt/boklanen-i-nacka-har-rasat_5851303.svd