söndag, mars 13, 2011

Fiffig förenkling

I skuggan av upproren i Nordafrika och tsunamikatastofen i Japan och Stilla Havet håller den amerikanska fackföreningsrörelsen på ett förlora ett av sina viktigaste slag.

Republikaner vill kraftigt begränsa den kollektiva förhandlingsrätten för de offentliganställdas fackförbund, något som lett till vilda och högljudda protester i delstaten Wisconsin. Eric Sundström ger en bra och viktig ingång och förståelse av konflikten på Dagens Arena.

Även i Sverige verkar en facklig strid vara på uppsegling i samband med propositionen Förenklingar av ledighetslagstiftningen, byggd på promemorian Ds2009:1, som lämnas om ungefär en vecka. I propositionen bygger arbetsmarknadsdepartementet en rad mycket konkreta förslag med syfte att försvåra de svenska fackförbundens verksamhet bland medlemmarna.

I propositionen föreslår man bland annat att en fackansluten anställd måste ha varit anställd av samme arbetsgivare i minst sex månader innan han eller hon ska ha rätt att delta i fackliga utbildningar.

Men även om man varit anställd så länge ska arbetsgivaren kunna kräva av sin anställde att man skjuter upp utbildningen, utan att behöva meddela vare sig den anställde eller den lokala fackklubben. Den anställde måste också minst två månader innan utbildningstillfället meddela sin arbetsgivare att man önskar gå på en utbildning i fackets regi.

Som anställd i en bransch med många visstidsanställningar och hög personalomsättning lär det alltså bli ganska svårt att någonsin få rätt eller tid till att gå på en facklig kurs - eller ens komma i kontakt med facket på sin arbetsplats.

Vem av arbetsmarknadens parter är det som gynnas av denna regeringens "förenkling av ledighetslagstiftningen"?


1 kommentar:

Niklas Starow sa...

Det är min övertygelse att arbetsmarknadens parter skulle må bäst av att politiker slutade lägga sig i.

Jag förstår varför Svenskt Näringsliv lobbar mot moderaterna och jag förstår varför LO har Socialdemokraterna.

Men nu ser man ju resultatet på lång sikt.
Sossatrnas dominans har gjort att många saker som borde legat på avtalsnivå har blivit lagar istället eftersom de trodde att sossarna skulle styra jämnt.

Nu har det resulterat i att moderaterna kan ändra dessa lagar (med hjälp av SvNä) så de slår tillbaka stenhårt mot löntagarna.