måndag, oktober 17, 2011

En lat grek är en lat grek

Just nu cirkulerar ett kedjebrev runt på Facebook. Användarna uppmanas att bli fadder till en grek och på så sätt hjälpa ”Kostas, Dimitrios och Georgiosodupulopululosos” att slippa betala skatt, gå till jobbet, gå från jobbet senare än klockan 15 och gå i pension senare än efter 50-årsdagen.

Vill man stödja detta projekt uppmanas man att skicka ett sms med meddelandet ”Souvlaki” till ett nummer. Priset för sms:et 16 000 kronor.

Rasistiskt färgad smörja om greker, vad är det här? 1953?

Mycket har sagts om grekerna och Grekland sedan skuldkrisen drabbade Europa. Det bor närmare 15 000 greker i Sverige. Mer än en halv miljon svenskar besöker årligen Grekland. Men det hindrar oss inte för att uttala oss tvärsäkert om människorna som bor i det vi brukar kalla demokratins vagga.

I september var jag på en chartersemester till Rhodos. Du kanske har varit på en sådan själv? Man solar, badar, strosar i hamnen och äter gyros i Gamla staden.
På hotellet där jag bodde fanns i princip alla bekvämligheter. En frukostmatsal, vanliga restauranger, ett närköp, en bar och en kiosk.

Dag tre, klockan 8 på morgonen, upptäcker jag att en av männen som jobbar med frukostbuffén också serverade vår middag dagen innan. Då var klockan en bra bit efter klockan 21.
Hm. Snart upptäcker jag att personal jag sett på den ena serviceinrättningen under lunchen dyker upp någon annanstans på kvällen. Jobbar de dygnet runt, fast på olika ställen? Så flexibelt.

Till slut frågar jag den unga kvinnan i närköpet. Nej, hon jobbar inte dygnet runt och ingen annanstans än i närköpet. Däremot jobbar hon från klockan 15 till midnatt, varenda dag, inklusive lördag och söndag, under hela turistsäsongen. Övrig tid studerar hon.

Hoppla! Så mycket för de lata, oföretagsamma grekerna. Statistiken bekräftar bilden. Enligt OECD är det bara sydkoreanerna som har längre arbetsveckor än grekerna. Greken gör över 2 000 arbetstimmar på ett år.

25 procent av befolkningen lever under fattigdomsgränsen. 400 000 människor har på ett år blivit av med sina jobb och arbetslösheten är nu uppe i 16 procent. Ny statistik visar att över 100 000 företag har fått lägga ner verksamheten.
De anställda i privat sektor tjänar i snitt 7 600 kronor i månaden.

Grekiska TCO visar i statistik att sedan 1990 har reallönerna sänkts med 30 procent. Enligt grekiska arbetsministeriet jobbar närmare 30 procent av landets anställda utan socialförsäkringar eller andra lagstadgade förmåner.

Grekerna går i snitt i pension när de är 61,4 år gamla - den genomsnittlige europén går i pension vid 61,1 års ålder. Innan de stora pensionssänkningarna låg en grekisk medelpension på cirka 7 100 kronor i månaden.

Se där.

Det skriver ingen om på Facebook.

- - -

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra kommentar till ett förenklat synsätt.

Många artiklar i pressen andas samma mentalitet som FB-grejen, även om det är lite mer mellan raderna.

Viss ödmjukhet är på sin plats. Det kan mycket väl bli så att vi i Sverige befinner oss i samma situation om 10-20 år, dvs medellöner som realt sätt är 30 % lägre än idag och en arbetslöshet på 25%.

Bara för att vi har varit bortskämda med några generationers exempellös tillväxt så kommer det inte att fortsätta så för alltid. En ekonomisk nedgång som varar längre än en typisk lågkonjunktur och kanske sträcker sig över flera generationer är inte alls omöjlig.

Osunt.se

L sa...

haha alltså ibland blir man mörkrädd hur primitivt människor tänker egentligen. Det känns som att folk här i Sverige i princip firar att bilden av den late greken äntligen "besannats". Jag tror aldrig jag varit med om att folk så okritiskt svalt allt som tidningar skriver. Pensionsåldern har förvisso varit låg på sina håll men man ska då komma ihåg att det endast gäller den offentliga sektorn. I den privata däremot, precis som i de exempel du tar upp, jobbar folk som svin och det dessutom för en pisslön! Företag i grekland fungerar som företag överallt i världen. De tillåter med andra ord inte en person att arbeta 4 timmar per dag och pensionera sig vid 50. Dessutom måste de flesta jobba på flera jobb för att överhuvudtaget överleva. Lägg då till att levnadskostnaderna i grekland inte skiljer sig nämnvärt från de i Sverige. Tror ingen här i Sverige skulle gå med på att jobba över huvudtaget med en lön kring 7000 kr i månaden och dessutom utan alla de förmåner som erbjuds här med tex 5 veckors semester...