lördag, december 17, 2011

Allt hårdare köld i midvinternatten

Inkomstskillnaderna ökar i Sverige och det har de gjort sedan 1980. Enligt en skrivelse från Studieförbundet Näringsliv och samhälle (SNS) är de senaste 30 årens trend mot ökade skillnader ett brott mot en tidigare utveckling i Sverige av ökad jämlikhet.

Markus Jäntti är en av forskarna bakom rapporten. Han säger:
- När inkomstskillnaderna ökar, ökar också beroendet av familjebakgrunden. Den som föds i en låginkomstfamilj får det svårare att uppnå en högre inkomst själv.

Nyligen presenterade OECD sin rapport om inkomstskillnader. Enligt dem har skillnaderna mellan rika och fattiga inte varit så stora på 30 år.
Det blir nog jul ändå. Det måste det väl.

Jag sitter i ett väntrum på en vårdcentral och läser Dagens Nyheter, storstadens liberala och upplysta morgontidning. Men det är inte morgon.

Patienten innan mig är en man och jag hör att han är född 1964. Han ska egentligen inte vara här, han behöver en tandläkare. Men sköterskan har lite svårt att förmedla det, hennes rumänska är inte särskilt bra och 47-åringens svenska är så där.

Snön ligger inte vit på Stockholmstaken, men midvinternattens köld är hård.
Ibland söker människor som 47-åringen hjälp för köldskadade händer eller fötter.
Ibland söker de för trasiga tänder.

Egentligen söker de väl en bostad, men ett väntrum i en vårdcentral i en stockholmsförort får väl duga. Nu är det som det är med allt fler hemlösa och uteliggare i Stockholm.
Det står i hälso- och sjukvårdslagstiftningen att god hälsa på lika villkor för hela befolkningen är ett mål. Hemlösa och uteliggare också.

Det tänker vi inte gärna på. Jo, vid jul tänker vi på det. En slant i Frälsningsarméns bössa eller så.
Några kultur- och nöjeskändisar har till och med börjat ta betalt för sitt twittrande. Pengarna går till Stadsmissionen.

Barnhjälpsorganisationen Majblomman svämmar över av ansökningar inför julen. En skrivelse ur högen:
"Min son går i sjunde klass och jag är sjukpensionär sedan flera år.
Min son skulle bli glad om vi kunde köpa lite nya kläder och skor, det är så känsligt för honom att inte få vara fin i skolan".

Familjer där låginkomsttagare, utförsäkrade och förtidspensionärer är familjeförsörjare behöver hjälp och välgörenhetsorganisationerna tar över statens arbete.
Kyrkor får rycka in när kommunernas socialtjänster sviker.

Vi som inte behöver vare sig kyrkor eller socialtjänster för att klara den signade juletiden väntas handla klappar, mat, pynt och pepparkakor för över 65 miljarder kronor.

Men det lär väl bli jul ändå. Trots att inkomstskillnaderna ökar i Sverige och har det gjort sedan 1980.

---
Krönika publicerad i Dalarnas Tidningar/Kultur 17 december 2011.


Inga kommentarer: